Categories
tips

MKB personeel naar nieuw werk begeleiden – 5 tips

Nu de ontslaggolf serieuze vormen begint aan te nemen is het kabinet druk met het bedenken van oplossingen om de economische en maatschappelijke gevolgen zoveel mogelijk in te dammen. Wat alvast duidelijk is, is dat werkgevers deels verantwoordelijk worden gehouden.

Nu de ontslaggolf serieuze vormen begint aan te nemen is het kabinet druk met het bedenken van oplossingen om de economische en maatschappelijke gevolgen zoveel mogelijk in te dammen. Wat alvast duidelijk is, is dat werkgevers deels verantwoordelijk worden gehouden.

Werkgevers die een beroep doen op het derde NOW-pakket maar ontslagen werknemers niet begeleiden in het vinden van nieuw werk, moeten 5 procent van hun coronasteun terugbetalen. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dat gebeurt als ze bij het UWV ontslag aanvragen, maar het UWV niet vragen hen te begeleiden bij het zoeken naar nieuw werk.

Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is het nodig dat bedrijven zich ‘aanpassen aan een nieuwe realiteit’ en zijn hun reserves eindig. Maar PvdA-leider Lodewijk Asscher is bang dat de afbouw te snel gaat nu de tweede coronagolf is uitgebroken. En hij is zeker niet de enige in de oppositie die huiverig is. Het kabinet belooft daarom voor 1 januari nog eens te zullen bekijken of de regelingen beter later kunnen worden teruggeschroefd. Bij een ‘force majeur’ ligt aanpassing van het pakket volgens Hoekstra ‘voor de hand’.

”Zoals er teststraten uit de grond zijn gestampt, zou je ook met baanstraten moeten werken” – Lodewijk Asscher

Personeel naar ander werk begeleiden – hoe ?

Het kabinet omarmt het PvdA-voorstel om personeel dat ontslag krijgt naar ander werk te begeleiden, zonder dat zij eerst in een uitkering belanden. ,,Zoals er teststraten uit de grond zijn gestampt, zou je ook met baanstraten moeten werken”, verduidelijkt Asscher zijn idee tijdens het debat.

Koolmees ziet dat wel zitten, al deinst hij terug voor een harde ‘garantie op werk’: de werkloosheid zal volgens de voorspellingen immers toenemen – dus helemaal voorkomen dat mensen zonder baan komen te zitten, is volgens hem niet realistisch. Maar Koolmees is wel bereid werkgevers te verplichten hun personeel bij de hand te nemen en te begeleiden naar nieuw werk. Die verplichting wordt een voorwaarde voor NOW-steun. Koolmees zegt toe dat er honderden miljoenen euro’s beschikbaar komen om bedrijven te helpen nieuw emplooi te vinden voor het personeel dat ze moeten laten gaan.

bron: de ondernemer.

Hoe begeleid je personeel van werk naar werk? 5 tips

  • Schakel UWV in

Betrek altijd het UWV bij het ontslag. UWV biedt behalve voorzieningen ook advies over wat je als werkgever kan betekenen voor een werknemer die je ontslaat.

  • Doe een beroep op je netwerk

Laat bijvoorbeeld andere bedrijven in de regio meedenken en benader de brancheorganisatie om mee te denken over herplaatsing van je medewerker(s).

  • Schakel een uitzendbureau in

Zij hebben een groot netwerk en kunnen op flexbasis mensen aan werk helpen.

  • Schakel een coach in voor de medewerker(s)

De persoonlijke coach is het eerste aanspreekpunt: de motivator, steun en toeverlaat van de deelnemer. Het contact met de coach kan vanaf je werkplek, vanuit huis en in je vertrouwde omgeving. Dat scheelt een hoop reistijd, onrust en extra (fysieke) inspanning.

Na een persoonlijk gesprek maakt de deelnemer zijn/haar cv op waarin de sterke punten, competenties en toegevoegde waarde van de deelnemer duidelijk naar voren komen. Het helpt ook om het zoekprofiel verder aan te scherpen, zodat nog duidelijker wordt welk werk het beste bij de deelnemer past.

  • Richt een mobiliteitscentrum in

Door een coach in te schakelen die samenwerkt met een personeelsdienstverlener richt je een kleinschalig mobiliteitscentrum in waarbij medewerkers een vastgesteld traject doorlopen naar nieuw werk.

Meer weten? Ik denk vrijblijvend met je mee. 06-23959868 of info@marciabulder.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *